in

Neked is szokott könnyezni a szemed? Erről feltétlen tudnod kell!

A könnynek sokkal nagyobb szerepe van, mint azt gondolnánk: kimossa a méreganyagokat és az idegen testeket a szemünkből, valamint abban is segít, hogy az ne száradjon ki.

Ráadásul a sírás segítségünkre van abban is, hogy érzelmileg is elmossuk a zavaró hatásokat, és felszabaduljunk.

Most azonban olyan okokról lesz szó, amelyek kellemetlen szemkönnyezést okozhatnak időről időre.

Ezek közül talán legismertebb kötőhártya gyulladás, amelyet vírusfertőzés okoz. Könnyű felismerni, mert a könnyezéshez szemvörösség, és viszketés is társul.

Sajnos erősen fertőző, így érdemes távol maradni az emberekkel való érintkezéstől, amennyiben kötőhártya gyulladással küzdünk. Mossunk sokszor kezet, és gyakran cseréljük az ágyneműt, a törölközőket.

Ártalmatlanabb, azonban elhúzódó probléma lehet az allergia, vagy megfázás, ami szintén folyamatos könnyezést okozhat. Megfázás esetében könnyebb a helyzetünk, mert ha meggyógyulunk, a könnyezésnek is búcsút inthetünk.

Viszont az allergia súlyosabb esetben akár hosszútávon is fennállhat. Ilyenkor érdemes minél kevesebb allergénnel érintkezni, és antihisztamint szedni, amennyiben az orvos előírja.

könnycsatorna elzáródása szintén könnyezéshez vezethet, amely bekövetkezhet gyulladás, fertőzés, vagy sérülés miatt. A korral szűkül a könnycsatorna, és sajnos egyre könnyebben záródik el. Újszülötteknél szintén gyakori a könnycsatorna elzáródása.

Az orvos egyes esetekben gyógyszert írhat fel felnőttek számára, kisbabáknál pedig speciális masszázzsal segítenek a problémán.

A szemszárazság szintén okozhat könnyezést, amelyet a száraz levegő, allergia, vagy egyes gyógyszerek idézhetnek elő.

A könnyezés ilyenkor a szem kompenzációs mechanizmusa. Menopauza idején a nőknél sokkal gyakrabban fordul elő.

Az olaj mirigyek elzáródása szintén okozhat fokozott könnyezést, mivel a szemhéj alatt található olaj mirigyek termelik azt az összetevőt, amely a könny olajos komponensét alkotja.

Ez akadályozza meg, hogy túl korán elpárologjon a folyadék. Ha ezek nem működnek rendesen, sokkal több könny termelődik, hogy ne száradjon ki a szemünk.

A szemhéj gyengéd masszírozása vagy felmelegített törölköző arcunkra borítása segíthet abban, hogy az olaj mirigyeket újra megnyissuk.

↑ KAPJ VÁLASZOKAT MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁTÓL! ↑

Már most jól látszik.Tiszta apja! Nézd, miben hasonlít a legjobban Bereczki Zoltánra kislánya

Emlékszel hogy kik ők? Igen – a Kessler nővérek. Most 87 évesek, és így néznek ki