in

A sztárszakács kikotyogta: ettől lesz tökéletes a palacsinta … itt a recept 

Szódával, vagy vízzel? Tejjel vagy tejföllel? Tojással vagy tojás nélkül? Lehet sós, vagy édes, ebéd, vagy desszert, a tölteléknek pedig csak a kreativitásunk szabhat határt. A palacsintát mindenki másképp készíti, és mindenkinek a sajátja a legjobb. Nem egy családi vita alakult már ki a desszert miatt. Most lerántjuk a leplet erről a nyalánkságról.

Ne legyen forró a serpenyő

Sokrétű felhasználása miatt nehéz megmondani, hogy mi a tökéletes. – Mindegy, hogy ásványvíz vagy szóda, de vannak, akik tejet raknak bele. Mindegyik variáció jó, a jó palacsintát a saját szájízünk szerint kell elkészítenünk

– mondta lapunknak Varga Gábor, a Cookpad gasztro oldal főszerkesztője. – A tészta állaga a fontos: ne legyen túl sűrű, de híg sem, az a lényeg, hogy könnyen lehessen a serpenyőbe önteni.

A sütésnél használjunk teflonserpenyőt, amit sose mossunk el, csak papírtörlővel törölgessük ki. Így a palacsinta alá nem kell olajat rakni, viszont a tésztába igen. A sütéskor figyeljünk arra, hogy ne legyen túlforró a serpenyő, mert akkor nem tudjuk vékonyan, egyenletesen eloszlatni rajta a tésztát.

Ha vastagra sikerülnek a palacsinták, akkor mindig csak egy picit vegyük lejjebb a gázt, amíg meg nem találjuk a tökéletes hőfokot.

Vaj és szóda nélkül elképzelhetetlen

A budai Bereg Bar szakácsa, Tőzsér László a tejre és a vajra esküszik. – Beleteszem a serpenyőbe a vajat, elkezdem főzni, és forrjon addig, amíg bebarnul. Ha szép barna, akkor beleöntöm a tésztába, elkeverem, és akkor nem kell olaj az aljára – magyarázta László, aki tejet és szódát is tesz bele.

Kollégáink letesztelték a palacsintáját, mind a tíz ujjukat megnyalták.

László megmutatta a Borsnak, hogyan készíti a palacsintát. A tökéletesség titka szerinte az, hogy először kerül bele a tej, aztán a szóda. Ne csodálkozzunk, bugyborékolni fog. Ezután barnára forr a vaj, amit a tésztához kever.


Felejtse el a cukrot

– A palacsintasütőn nagyon sok minden múlik, otthoni használatkor érdemes egyszer megvenni egy jobb minőségű, márkás darabot. Forrósítsa föl jól, kenje be egy ecsetnyi sertészsírral, égesse ki a

palacsintasütőt, így nem fog leégni az étel – árulta el a titkot Horváth Zoltán szakács, az MTA menzájának vezetője. – Süsse közepes-erős sütési lángon, sütőtől függően. A tészta összetételénél fontos, hogy a

cukor és szódavíz kimarad. Negyven darab palacsintához szükséges egy kilogramm liszt, hat darab egész tojás, egy csipet só, víz, és étolaj.

Az állagánál figyelni kell, ne folyjon ki a kanálból a massza. A profik feldobják, de ha ez nem megy, akkor egy fából vagy műanyagból készült fordítólapáttal tud trükközni, hogy mindkét oldala szépen megbarnuljon – árulta el a szakács.

↑ KAPJ VÁLASZOKAT MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁTÓL! ↑

A karácsonyi kaktusz sok virágot hoz, ha jól gondozod! Mutatjuk mit kell tenni vele!

Álomnak tűnik, de ez maga a valóság, 30 milliót fizetnek, ha erre a csodás szigetre költözöl