in

A hirtelen szívhalál korai jelei, amit általában nem veszünk komolyan

Pedig – mint a szindróma elnevezése is mutatja – életünkkel játszunk vele. Sajnos a sokszor végzetes kimenetellel járó hirtelen szívmegállásnak látszatra semmilyen jele nincs előre. Ám ha tudjuk, hogy mire kell figyelni – akkor már más a helyzet.

Hisz az esetek legalább felében előzetesen már tapasztaltak a betegek olyan tüneteket, amiből gondolni lehetett volna, hogy esetlegesen baj lehet.

Kutatók kimutatták, hogy a szívmegállásnak legalább az esetek felénél voltak előzetes tünetei, ezen belül 71 százalékban már nagyjából 1 hónappal az esemény előtt jelentkezett legalább egy tünet.

Fontos jelzés a

mellkasi fájdalom, – akár szúró jellegű, akár nyomó – és néhány lélegzetvételnél tovább tart, jobb ha az orvos is ellenőriz…

légszomj, – normál tevékenységnél ha légszomj kialakul, akkor az mindenképp szívre, vagy tüdőre visszavezethető problémát jelent nagy eséllyel – természetesen ott van még az is, hogy megeshet – idegrendszeri tünet, de ennek igazolása, vagy kizárása orvosi feladat. Ne akarjuk mi megmagyarázni magunknak.

teljesítményromlás, lényegében megmagyarázhatatlan módon valahogy nagyon nem úgy mennek a dolgok, mind addig.

remegés, – fáradság, remegés – addig nem fordult elő, nem árt megnézetni magunkat, hogy mi okozza. Általában gyengeséggel párosul

ájulás – az ájulás mindig olyan tünet, amit feltétlenül orvossal kell kivizsgáltatni, mert sok betegség előjele lehet.

Hogy mik a hajlamosító tényezők?

  • magas vérnyomás,
  • koleszterinproblémák,
  • cukorbetegség,
  • elhízás,
  • dohányzás,
  • és passzív életmód – vagyis mozgáshiány
  • és fura módon, de a túlterheltség is kiváltója lehet – lásd: sportolók

A hirtelen szívhalálnál – lényegében mint derült égből villámcsapás – pillanat alatt életveszélyesállapot következik be.


Ilyenkor nagyon nagy százalékban ritmuszavar lép fel, vagy pedig a koszorús ereknél történik elváltozás. Elektromos zavar áll be a szívben – és ez megállásra készteti a szervet.

Ha a szív megáll, akkor létfontosságú szervekbe, mint pld. az agyba sem jut vér. Így segítség nélkül a halál sajnos lényegében néhány alatt bekövetkezik.

Magyarországon is végeztek ezzel kapcsolatban felmérést, és arra jutottak, hogy a betegek nagyon nagy százalékában sokáig várnak a segítségkéréssel.

Ha a mellkasban nyomó jellegű fájdalom lép fel, és az nem múlik el 5 percen belül, akkor azonnali orvosi segítséget kell kérnünk. Konkrétan mentőt kell hívni.

Ez azért is fontos, mert ha közben életet veszélyeztető állapot áll fenn, akkor a hozzátartozó a diszpécser segítségével meg tudja kezdeni az újraélesztést, s így nagyobb eséllyel tudják a kiérkező egységek megmenteni az életét.

Emellett rendkívül fontos a szűrővizsgálat.


Amennyiben furcsa, zavaró tüneteket tapasztalunk, és ezek nem javulnak, hanem rosszabbodnak –

feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Lehetséges, hogy pusztán változtatni kell a gyógyszeradagon, de ehhez akkor is többféle vizsgálaton kell átmenni, hogy biztonsággal kimondják van-e komoly probléma, vagy a baj egyszerű gyógyszeres kezeléssel kordában tartható. Forrás – egészségkalauz

↑ KAPJ VÁLASZOKAT MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁTÓL! ↑

Emlékszel hogy kik ők? Igen – a Kessler nővérek. Most 87 évesek, és így néznek ki

Fájdalmas! Így “szúrt szíven” a fiam 70 éves koromra!