in

Jön a fizetésemelés, jelentős bérnövekedések várhatók 2024-ben

Pénz bankjegy forint húszezer forint 20090321 Fotó: Marton Szilvia / Napi Gazdaság

A Kopint-Tárki konjunktúrakutató friss előrejelzése megjelent, és szerintük a reálbérek növekedése majdnem olyan gyors lehet, mint az infláció csökkenése. Ennek eredményeként a magánfogyasztás az egész Európai Unióban élénkülni fog a Kutatóintézet szerint. Magyarországot sem kivételezik ebből – állítja a Portfolio által idézett előrejelzés.

„A belföldi kereslet helyreállása az idei évben kezdődhet, amely részben a jelentős reálkereset-növekedés, részben pedig a kedvezőbb finanszírozási feltételek miatt válik lehetővé mind a vállalatok, mind a háztartások számára 2024-ben” – mondják a szakértők. Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy sok háztartás továbbra is óvatos lesz, így a fogyasztás várhatóan viszonylag mérsékelt lesz, körülbelül 3,5%-os bővülést mutatva, annak ellenére, hogy a reálkeresetek jelentősen emelkednek.

A friss jelentés szerint az idei évben akár 13,5%-kal is nőhetnek a bruttó nominálbérek, vagyis a pénzben kifejezett munkabérek. A közgazdászok, akiket megkérdeztek, szerint a korábban várt 8-10% helyett akár 12-14%-os béremelkedés is várható 2024-ben.

↑ KAPJ VÁLASZOKAT MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁTÓL! ↑

Rengeteg szülő nem örül ennek: Döntöttek a 9 órás iskolakezdésről!

Rendkívüli bejelentés! Magyar Péter: Technikai államcsőd felé halad a magyar gazdaság