in

Csődbe ment a Romaero román repülőgépipari vállalat

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:
Bukarest, 2024. január 17., szerda (MTI) – Fizetésképtelenné nyilvánította és csődvédelem alá helyezte a bukaresti törvényszék a túlnyomórészt román állami tulajdonban lévő Romaero repülőgépipari vállalatot szerdán – közölte az Economica.net gazdasági portál.

A civil és katonai repülőgépek nagyjavítására, karbantartására, valamint alkatrészek gyártására szakosodott, több mint százéves múltra visszatekintő, a román védelmi- és repülőgépipar legnagyobb vállalatának számító Romaero tavaly december 27-én kért csődvédelmet, miután az utóbbi két évben veszteségessé vált.
A törvényszéki döntésről szintén beszámoló Digi24.ro hírportál felidézte: a Romaero azt követően jelentett csődöt, hogy elvesztette azt a kártérítési pert, amelyet egy román milliomos, Cristian Sindie indított ellene. A bukaresti táblabíróság decemberben 17 millió eurós kártérítés kifizetésére kötelezte a Romaero vállalatot, mivel olyan módosításokat végzett el egy Cristian Sindie tulajdonába került Boing 737-200-as típusú repülőgépen, amelyeket a gyártó nem fogadott el, így a repülő nem kapott többé felszállási engedélyt.
A Digi24.ro szerint másfelől a Romaero csődje azzal is összefüggésben állhat, hogy a vállalat egy 34 hektáros telekkel, „egy ingatlanpiaci kinccsel” rendelkezik a román főváros legkeresettebb északi térségében, a Baneasa repülőtér mellett, amelynek a piaci értéke a Ziarul Financiar pénzügyi lap számításai szerint 270 millió euróra rúg.
A vállalat honlapján közzétett adatok szerint 2022-ben a Romaero ingatlanvagyona 180 millió eurót, míg jegyzett tőkéje 3,4 millió eurót tett ki és mintegy 8 millió eurós üzleti forgalmat bonyolított le.
A Romaero részvényeinek 56,71 százalékát a román állam birtokolja (amelynek tulajdonosi jogait a gazdasági minisztérium gyakorolja), a SIF Muntenia befektetési alapnak 23,24 százalékos, a Fondul Proprietatea kárpótlási alapnak 18,87 százalékos részesedése van a vállalatban, a többi részvényt pedig magánszemélyek és vállalkozások birtokolják.

MTI 2024. január 17., szerda 21:22

↑ KAPJ VÁLASZOKAT MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁTÓL! ↑

Kínában újabb mélypontot ért el a születési és halálozási arány

Itt vannak a csütörtöki és pénteki élő sportközvetítések