in

Te is ettél 50 filléres fagyit?

Itt van, megjött Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri…

Mindenkinek ismerős a Keménykalap és krumpliorr című, kultikus ifjúsági filmből a fagylaltárus szlogenje.
No, de nem csak Bagamériból áll a világ, rajta kívül mások is árultak fagylaltot… 🙂

A negyvenes évektől egészen a hatvanas évekig még 50 fillér volt egy kis gömb, amit kicsi tölcsérben árultak.

Ebben az időben még a jégkrém nem volt annyira megszokott, inkább a hetvenes évek közepe táján terjedt el jobban, furcsa volt, hogy télen is lehet hideg édességet kapni. Eleinte volt a rakéta jégkrém kétféle ízben, csokis, és vanília. Aztán később már szovjet jégkrémet is lehetett kapni, ami nagyon finom volt, és a legnagyobb hidegben is árulták az ABC-kben.
Akkoriban lábbal hajtós tricikliről vehetted a tölcséres, hideg finomságot, fehér köpenyben, a férfiak sokszor fehér micisapkában.

Túl nagy választék sem volt belőle, vanília, citrom, csoki, eper – ezek az ízek voltak a leggyakoribbak.

Ha megjelent valahol a fagylaltos, akkor a gyerekek biztos hogy pár perc alatt ott voltak a csemegéért az otthonról kunyerált aprópénzzel, vagy a kuporgatott összekuporgatott zsebpénzükkel.

Persze nem futotta minden nap rá, akkoriban az ilyen ínyencség nyaranta csak pár alkalommal volt elérhető egy gyerek számára. Még a szülők ilyen téren jobban féltették a gyermekeket, csak egy-két gömbös édességet vásároltak egyszerre, mondván, a gyereknek úgyis csak megfájdul tőle a torka.

Sok helyütt pedig az volt a szokás, hogy a cukrászdából üvegben hazavitték, és ott fogyasztották el közösen. A gyerekek és idősek otthon kenyeret ettek hozzá. Ha pedig nagyon fájós torkú volt, akkor tejszínhabot mértek neki a fagylalt helyett.

Fotó: Fortepan.hu/Fortepan album

↑ KAPJ VÁLASZOKAT MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁTÓL! ↑

Az 59 éves haldokló csimpánz elutasítja az ételt, ám ekkor meghallja gondozója hangját

Megosztotta esküvői képét Pál Dénes! A fotóból kiderül, milyen gyönyörű menyasszony volt a párja!