in

Most érkezett a hír Somos Andrásról!

Somos András nem zárkózik el attól, hogy ismét megjelenjen az ATV műsorában.

Somos András, az ATV korábbi műsorvezetője fel lett függesztve a csatornánál, miután februárban kijelentette, hogy a Kaleta Gábor (korábbi limai nagykövet) birtokában lévő gyermekpornográf képek esete nem pedofília. A jogi hátteret ismerő televíziós szakember bár jogilag helyesen értékelte a helyzetet, a közvélemény reakciója miatt fegyelmi eljárás indult ellene, ezután pedig bocsánatot kért a félrevezető megfogalmazásért, és bejelentette, hogy távozik pozíciójából. A Magyar Narancsban megjelent friss interjújában Somos arról számolt be, hogy nemrég találkozott az ATV vezetőjével, és kedvező a közös gondolkodás lehetősége.

„Jogászok, köztük büntetőjogászok egy része is teljes mértékben elfogadja ezt a jogértelmezést, ahogy azt a műsor után többen nekem jelezték, illetve publikálták. Csakhogy ott a stúdióban ezt nem tudtam kifejteni: odáig jutottam, hogy Kaleta nem volt pedofil, majd Krug Emília átvette a szót, épp a lényeget magyarázva el, aztán csak két-három perc múlva tudtam a gondolatomat befejezni.”

– idézte fel az interjúban Somos, hogy miként élte meg azokat a perceket, órákat.

Tévedett, és mélyen érintette a történtek

Somos András elismeri, hogy bár jogi szempontból helytálló volt az álláspontja, mégis szükséges az önkritika.

„Abban hibáztam, hogy nem mérlegeltem, hogy akkor épp hol tart a közvélemény K. Endre esete miatt; egyszerűen nem érzékeltem ennek a fontosságát a párbeszéd során, csak a Kaleta-ügy jogi hátteréről akartam beszélni. Ami aztán történt, abban az rázott meg igazán, hogy a néző azt hihette, teljesen érzéketlen vagyok a gyermekvédelem iránt”

– mesélte el a Magyar Narancsnak a műsorvezető.

Somos megosztotta a távozása hátterében álló eseményeket is:

„Aznap, amikor a műsor lement, este felhívott az ATV vezérigazgatója, Németh S. Szilárd, és jelezte, hogy meg fog jelenni a Telexen egy arról szóló cikk, hogy én mentegettem Kaletát, és azt állítottam róla, hogy nem pedofil. Azt mondta, ez olyan vihar lesz, ami veszélyeztetheti a televízió megítélését, de aludjunk rá egyet. Bevallom, amíg Szilárd nem hívott, nem gondoltam, hogy ebből ez lehet. Még aznap este kitettem egy posztot, hogy sajnálom, ha félreérthető voltam, mert egy vitatható jogászi álláspontot fogalmaztam meg, és közben nem foglalkoztam a társadalmi közhangulattal. Azt már este tudtam, hogy a másnap reggeli műsort nem én fogom vezetni, és az éjjel elhatároztam, hogy ha nem csitul a felháborodás, akkor nem szeretném a televízió nevével összekötni a véleményemet. Másnap, amikor újra hívott a vezérigazgató, már lehetett tudni, hogy nemcsak én, hanem a kollégák is jócskán kapnak felháborodott üzeneteket, ezért döntöttem: kilépek ebből a helyzetből, és lehetővé teszem, hogy a többiek tudjanak dolgozni. Megegyeztünk a televízió vezetőjével, hogy felfüggesztem a tévés tevékenységemet, ezt is a Facebookon közöltem a nézőkkel.”

Nem mondott végleg búcsút a műsorvezetésnek, csak felfüggesztette.

Az interjú során az ügyvéd és műsorvezető hangsúlyozta, hogy nem hagyta abba végleg a televíziózást, csupán egy szünetet tart. Egyelőre magának ad időt, hogy átgondolja a következő lépéseket, miközben szemmel tartja az aktuális fejleményeket. Családja szerint jelenleg sokkal pihentebb, hiszen nem kell már hajnalban kelnie, így több ideje jut az ügyvédi praxisára is.

Az interjú végén felmerült a lehetőség, hogy talán mégis visszatérhet a képernyőre, bár ez nem valószínű, hogy a közeljövőben történik meg. Somos a lehetséges visszatérésről szólva csak annyit jegyzett meg:

„Nemrégiben találkoztam az ATV vezérigazgatójával, és noha aktuálisan különváltunk, pozitív együtt gondolkodást tapasztaltam. Azt, hogy a közhangulat mikor csendesedik le, a tévé tudja majd, mint ahogy ők fogják megmondani, hogy milyen formában tudok esetleg újra az ATV-nél dolgozni. Ha jön egy felkérés, azon el fogok gondolkozni. De valószínűleg ez a helyzet már a választásokig így marad. Mindenesetre ezúton is köszönöm a kollégák szolidaritását.”

↑ KAPJ VÁLASZOKAT MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁTÓL! ↑

Örömhír! Győzött Karsai Dániel , ezrek hálásak neki azért, amit értük is tett, szeretettel gratulálunk

Jön a következő! Ambrus Attiláék gyarapodnak – rengetegen gratuláltak