in

Erre nincsenek szavak: Meghalt Tompos Kátya

🖤

Hosszú betegséget követően, 41 éves korában, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya, a Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész és énekes – adta hírül a család és Tompos Kátya menedzsmentje az MTI-nek pénteken.

„Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy hosszú betegség után Tompos Kátya, Jászai Mari- és Junior Prima-díjas színésznő és énekesnő ma hajnalban, békésen távozott családja körében. Számára nagyon sokat jelentett, hogy betegsége hírére az egész ország egy emberként mozdult meg és fejezte ki támogatását különböző formában. Ez a szeretet nagy erőt adott neki, és reménnyel töltötte el utolsó heteit” – írták.

Tompos Kátya 1983. március 13-án született Budapesten. Édesanyja orosz származású volt. Gimnazistaként néhány évig Földessy Margit stúdiójába járt. 2001 és 2005 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakára járt. 2004-ben Edith Piaf „Mylord” című dalával megnyerte a színművészeti egyetem dalversenyét. Az egyetem elvégzése után 2005 és 2007 között a József Attila Színház tagja volt, majd 2007-2008-ban a Bárka Színházban szerepelt. 2008 és 2018 között a Nemzeti Színház tagja volt. Országos ismertséget a Vacka Rádió folytatásos mese hangjáték főszerepe hozott neki.

Énekesi pályája is figyelemre méltó volt. Fellépett többek között Goran Bregoviccsal, a Budapest Klezmer Banddel, Hrutka Róberttel, valamint a Söndörgő zenekarral Indiában is. Első szólólemeze 2013 novemberében jelent meg „Keresztül Európán” címmel, amely varázslatos zenei utazást nyújtott Angliától Oroszországig, angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelven énekelt dalokkal.

Tompos Kátya több filmben is főszerepet játszott, látható volt a „Valami Amerika 2” (2008), „Poligamy” (2009), „Köntörfalak” (2010), „Nőm, nejem, csajom” (2012), „Coming out” (2013), „Valami Amerika 3” (2018) és „Most van most” (2019) című filmekben.

Munkásságát számos díjjal ismerték el. 2005-ben megkapta a Máthé Erzsi-díjat, 2007-ben a Bárka Színházban elnyerte a legjobb színésznő közönségdíját. 2009-ben Gundel Művészeti Díjjal, 2010-ben Junior Prima Díjjal tüntették ki. 2014-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2019-ben pedig a Vidor fesztivál legjobb női szereplőjének díját nyerte el a „Varsói melódia” címszerepéért.

Tompos Kátya külföldi gyógykezelésének finanszírozására gyűjtést, jótékonysági aukciót, koncertet és gálaestet is szerveztek. Az összegyűjtött összegről később intézkednek – áll a közleményben.

A fiatalasszony először süt életében kalácsot

Megrázó részletek derültek ki Tompos Kátya haláláról