in

A vakbélgyulladás becsapós tünetei – figyelmeztető jelek, amik az életveszélyes betegségre utalnak

Vakbélgyulladás tulajdonképpen a vastagbélhez tartozó féregnyúlvány gyulladása.

Mivel ha ez a féregnyúlvány szétrobban életveszélyes állapotot idéz elő, ezért az orvosok gyulladásesetén egyszerűen eltávolítják a vakbelet.

Furcsa, nem mindig azonos tünetei vannak, olyanok is jelentkeznek, amik simán más betegségekre is jellemző lehet.

Mindenesetre, ha több tünetet észlelünk magunkon egy időben, akkor érdemes felkeresni az orvost, vagy ügyeletet. Ők egyszerű vérképpel, és ultrahang vizsgálattal meg tudják állapítani, hogy ez-e a baj. No meg persze tapintásos vizsgálattal.

Ha valami nem működik megfelelően, a szervezetünk jelez. Legyünk figyelmesek, ajánlott már a legkisebb jeleknél cselekednünk, hiszen az apróbb betegségeket még könnyebb orvosolni.
Nézzük, milyen tünetek utalhatnak arra, hogy vakbélgyulladásunk van:

Fájdalom köhögés, vagy mozgás esetén


Bizonyos betegségek esetén fájdalmat érezhetünk légzés, mozgás, nyújtás, köhögés, rázkódás esetén.

Azonban, ha hosszú időn keresztül alhasi fájdalmat érzünk köhögés, mozgás esetén, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Köldöktáji fájdalom


Először a has jobb alsó részén jelentkező fájdalom, eleinte csak kellemetlen érzés, ami kisugárzik a hasba. Idővel a fájdalom nőhet is, főleg mozgásra, köhögésre, tüsszentésre, hirtelen mozgásra.

Rosszabbodó fájdalom


A fájdalom kifejezetten intenzív lehet, sok beteg úgy érzékeli, hogy soha életében ilyen erős fájdalmat még nem érzett.

Hányás


Ez is a vakbélgyulladás jele lehet, mivel a szervezet így próbál megszabadulni az idegen anyagoktól. Ez egy természetes reflex a tisztítási folyamatra.

Székrekedés


Ha sokáig tartana, forduljunk szakemberhez, különben csak nagyobb lehet a probléma. Ha valakinek fája hasa, akkor nem olyan nagy dolog, hogy akár székrekedése, akár hasmenése van.

De ha mellette láz, és egyéb tünet is jelentkezik, a fájdalom nem akar múlni, akkor szükséges egy orvosi vizsgálat.

Fontos, hogy megfelelően hidratáljunk, nehogy kiszáradjunk közben. Ha székeltünk véres lenne,forduljunk orvoshoz.

Étvágytalanság


A hasmenés, vagy hányás előtti étvágytalanság normálisnak tekinthető. Főleg megelőzően az étvágytalanság jellemző, akkor már beindult a betegség, de még határozott tünetek híján nem tudatosul.

Olyan érzés, mintha elrontotta volna a gyomrát. Ám ha egy-két nap múlva rosszabbodik a helyzet, láz jelentkezik, jobb alhasi fájdalom, akkor feltétlenül orvoshoz kell jutni.

Láz


Gyakori tünete a láz, s mivel hirtelen emelkedik a hőmérséklet gyakran kíséri remegés is. Ha ahőmérséklet 39 fok körülire emelkedik, s ehhez hasi fájdalom is társul, akkor irány az orvos. Forduljunk orvoshoz.

Puffadás


A székrekedés egyik természetes velejárója, azonban vigyázni kell, mert ha hosszú időn keresztül nemmúlik el, különböző bélproblémákra, de vakbélgyulladásra is utalhat.

Ha valaki az éjszaka kellős közepén arra ébred, hogy nagy fájdalmai vannak, mellette fel van puffadva, akár vakbélgyulladása is lehet. Főleg, ha láza is van. Akkor főleg, ha a has jobb alsó részében jelentkezik a nagyfokú fájdalom.

Rossz közérzet


Hosszú ideig tartó fáradtság, levertség, vagy szúró fájdalom esetén keressünk fel egy szakembert.

Érzékenység adott területen

Előfordul olyan is, hogy alapjában véve nem érez fájdalmat, maximum furcsa érzése van, ha megnyomja a has jobb alsó részét.

Ha érzi a fájdalmat később is óvatos nyomásra, akkor nem jó móka nyomkodni, szedelőzködni kell, és orvoshoz menni. Akkor meg éppen, ha általános gyengeség, vagy láz is kíséri a problémát.

Nem feltétlenül vakbélgyulladás lesz ez, de mivel az egy olyan fokú probléma, ami kezeletlenül életet veszélyeztet, ezért fontos, hogy kizárják az orvosok. Ha pedig szükséges, kapja meg a beteg a szükséges orvosi kezelést.


Ha más betegségben gondolkodunk – legenyhébb ezek közül a székrekedés, de előfordulhat nőgyógyászati probléma, Crohn-betegség, vagy mondjuk kismedencei gyulladás. Majd a doki eldönti.

↑ KAPJ VÁLASZOKAT MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁTÓL! ↑

Sokan sokféleképp énekelték már Elvis Presley nagy slágerét, ám Andrea Bocelli előadása utánozhatatlan!

Kibékültek Tápai Szabiánáék! „Végre kezd olyan lenni a viszonyunk, amilyenről mindig is álmodtunk”