in

Románia már veri Magyarországot fizetésekben!

Az Eurostat friss adatai szerint vásárlóerőparitáson (PPS) számolva 2023 volt az év, amikor Románia a bérek terén megelőzte Magyarországot. Lengyelországban a bérek a régiós országok között a legmagasabbak, és bár általános emelkedés tapasztalható, Románia mutatott a leggyorsabb növekedést – állítja a Portfolio.

Mégsem jobb a helyzet, ha a gyerekek után járó adókedvezményt is figyelembe vesszük. Idehaza évek óta változatlan az adókedvezmény összege, miközben a bérek növekednek, ezért a gyerekek után járó pénz is kevésbé hatékony a nettó bérekre. Így már Romániában a gyerekes háztartásokban (két, az átlagbért kereső felnőtt két gyerekkel) magasabb a nettó jövedelem, mint Magyarországon.

A lap álláspontja szerint hazánk továbbra is alacsony bérszinttel – leértékelődő forintárfolyam mellett – versenyez, ami lassabb gazdasági felzárkózást eredményez, mint a humán tőkébe való befektetés (jobb képzés, több diplomás). Az egy órára jutó teljes bérköltség 13 euró, az egyik legalacsonyabb az EU-ban, ez pedig továbbra is vonzóvá teszi az olcsó munkaerőre fókuszáló vállalatokat, ahelyett, hogy a magas képzettséget és a nagy hozzáadott értékteremtést preferálnák.

↑ KAPJ VÁLASZOKAT MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁTÓL! ↑

Magyar Péter vs Puzsér Róbert

Nyolc kvízkérdés: Szerintünk, erre a kérdésekre van most a legnagyobb szükséged