in

Itt a vége? Döntött a SPAR a kivonulásról Magyarországról

Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország elnök-ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy a Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által említett per, amelyet a magyar állam a Spar ellen tervez indítani, még nem indult el.

Rágalmazás miatt indítana pert a magyar kormány. Az anyacég vezérigazgatója állította azt, hogy Orbán Viktor egyik rokonának kért részesedést a Spar magyarországi leányvállalatából.

Pert fontolgat a magyar kormány a SPAR ellen – írja a Világgazdaság megbízható forrásokra hivatkozva. A lap úgy tudja, a magyar kormány rágalmazás miatt helyezte kilátásba, hogy bíróság elé viszi a boltláncot.

Azt a cikkben még megjegyezték, hogy valószínűleg az osztrák anyacéget perelhetik, amelynek tulajdonos vezérigazgatója Hans Reisch azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az egyik rokonának kért részesedést a Spar magyarországi leányvállalatából.

Reisch minderről több osztrák lapnak is beszélt, és a magyar kormány „zaklatásaival” magyarázta, hogy a magyar cégük vagyonának egy részét Svájcba helyezték át. A cég a magyar kormány által kivetett extraprofitadó és az árstopos intézkedések miatt az Európai Bizottsághoz fordult.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a múlt héten visszautasította a SPAR állításait azzal, hogy a kormányt érintő támadások hátterében a SPAR veszteséges gazdasági helyzete áll. A lánc elleni kommunikációs háborúba ezután Lázár János építési és közlekedési miniszter is beszállt, nyíltan megfenyegette az áruházláncot és azt mondta, felvetette a kormánynak, hogy vegyék meg a SPAR-t szőröstül-bőröstül.

Hétfőn Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt mondta a SPAR-ról, szerinte ilyen veszteséges működés mellett érdemes lenne megfontolniuk, hogy kivonuljanak Magyarországról:

„Nem akarunk kivonulni, egyébként a miniszterrel azért ültünk le, hogy csökkentsük a feszültséget. Azt mondhatom, hogy megnyugtatóan sikerült lezárni az ügyet” – fejtette ki a cégvezető. A Spar Magyarország teljes forgalma tavaly 1023 milliárd forint volt a 2022-es 971 milliárd forint után, ez 15 százalékos növekedés, amiben persze benne van a tavalyi masszív infláció is – írja a piacesprofit.hu.

Ha a Spar kivonulna Magyarországról, az jelentős gazdasági és társadalmi hatásokkal járna. Lássuk az öt negatív és öt pozitív következményt egy ilyen lépés esetén:

Negatív hatások:

Munkahelyek elvesztése: A Spar több ezer embernek biztosít munkát Magyarországon. Az áruházlánc kivonulása munkanélküliséget okozhatna, ami különösen érzékenyen érinthetné azokat a régiókat, ahol kevés az alternatív foglalkoztatási lehetőség.

Beszállítói lánc megzavarása: A Spar számos helyi termelővel és beszállítóval áll kapcsolatban. Ezek a vállalkozások jelentős bevételtől eshetnének el, ami negatívan befolyásolhatná a hazai kis- és középvállalkozások gazdasági helyzetét.

Fogyasztói választék csökkenése: A Spar széles termékválasztékot kínál, beleértve a bio- és helyi termékeket is. A kivonulással a fogyasztók kevesebb választási lehetőséggel rendelkeznének, különösen bizonyos speciális vagy magas minőségű termékek terén.

Regionális gazdasági hatások: Különösen a kisebb településeken, ahol a Spar az egyik fő munkaadó és ellátó, a kivonulás komoly gazdasági és társadalmi problémákat okozhat.

Adóbevételek csökkenése: A Spar jelentős adóbevételeket generál az állam számára. A kivonulással ezek a bevételek megszűnnének, ami negatívan érintené a költségvetést.

Pozitív hatások:

Piaci lehetőségek más vállalkozások számára: A Spar távozása piaci részeket hagyna maga után, amelyeket más kiskereskedelmi láncok, beleértve a helyi vállalkozásokat is, kihasználhatnának.

– Verseny erősödése: Új és meglévő kereskedők léphetnének be a piacra, vagy növelhetnék részesedésüket, ami fokozhatja a versenyt és potenciálisan javíthatja a fogyasztói árakat és szolgáltatásokat.

– Innováció és diverzifikáció: A piaci változások új innovációkra és a kínálat diverzifikálására ösztönözhetik a kiskereskedelmi szektort, ami hosszú távon előnyös lehet a fogyasztók számára.

– Fenntarthatósági előnyök: Új piaci szereplők bevonása esetleges fenntarthatóbb üzleti modelleket és gyakorlatokat hozhat a magyar piacon, ha ezek a vállalatok környezettudatosabbak.

– Lokális gazdaságok erősödése: Ha a helyi vállalkozások töltik be a Spar által hagyott űrt, az hozzájárulhat a helyi gazdaságok erősödéséhez és a közösségek gazdasági önellátásához.

Ezek a hatások mind pozitívak, mind negatívak lehetnek, és sok múlik azon, hogy milyen módon és mennyire hatékonyan kezelik a kivonulás következményeit a kormányzati és piaci szereplők.

↑ KAPJ VÁLASZOKAT MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁTÓL! ↑

Kórházban ápolják Karsai Dánielt.

Hatalmas a kereslet hazánkban is az új japán habkupolaházakra! 2 óra alatt épülnek, 55nm-es, 300 évig tartanak!