in

Ilyet még nem láttak a magyarok: Budapesten építik fel Európa legnagyobb felhőkarcolóját!

Európa legmagasabb tornyát építenék fel Rákosrendezőn az emirátusi befektetők
Bár a főpolgármester néhány napja „lakógyűlést” hirdetett meg a mini-Dubajról, a most nyilvánosságra került részletek szerint egy bevásárlóközpont is épülne ide, ami valójában az eddiginél is nagyobb „Dubajt” sejtet.

Határ akár a csillagos ég is lehet majd a zuglói Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajnak, ahova Európa legmagasabb tornya mellett egy feltehetőleg nem mini bevásárlóközpont építéséről is nyilatkozott a Khaleej Timesnak, az Egyesült Arab Emírségek angol nyelvű napilapjának Muhammad Ali al-Abbár emírségekbeli üzletember, a befektető Eagle Hills Properties tulajdonosa – írja a Telex.

Ez az első sajtóban megjelent nyilatkozat az ötmilliárd euróból épülő új városrészről, amelyben mégy „egy elhagyott” vasútállomást is fejlesztenének. A Rákosrendező vasútállomás Angyalföld és Zugló határán van, az épület rom felújításra vár, de nem elhagyatott, a vasúti személyforgalom folyamatos. A cikkben azonban az is szerepel, hogy az eddigi ötmilliárd eurós beruházás még nőhet is, mert az emirátusi lap „akár 7 milliárd dollárról” ír.

Muhammad Ali al-Abbár volt az építtetője korábban a világ legmagasabb és Dubaj leghíresebb épületének, a 828 méteres Burdzs Kalifának is. Most arról is nyilatkozott, hogy szerinte a budapesti projekt nemcsak teljesíti, de túl is szárnyalja majd az elvárásokat. Hogy viszonyítani lehessen, az Építészfórum két éve írt arról, hogy megépült az Európai Unió legmagasabb tornya, a 310 méter magas Varso Tower Lengyelország fővárosában. Európán belül csak Oroszországban található magasabb épület, ott a szentpétervári Lakhta Center a csúcstartó, 462 méteres magasságával. Ha a kontinenst vesszük, akkor nálunk ennél magasabb felhőkarcoló is épülhet.

Amint arról a Népszava is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt szerdán aláírta a mini-Dubajról szóló megállapodást. Ezt a Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi miniszterével, Táni bin Ahmed al-Zejudival közösen tartott sajtóértekezleten jelentette be, ahol egyebek mellett azt taglalta, miért tesz jót a projekt Budapest fejlődésének. Ilyenformán azonban utóbbiból nem kér Karácsony Gergely főpolgármester, aki a bejelentés után egy nappal közölte: a Lánchíd forgalmi ügye után a mindi-Dubajról is úgynevezett lakógyűlést tart. A főváros vezetése ugyanis ellenzi, hogy a Rákosrendező területén megvalósuló fejlesztéseket ilyen jogi formában valósítsa meg a kormány.

Kossuth díjra jelölték Győzikét. Ő lehet a következő Kossuth Díjas Magyarországon! Elsírta magát örömében a művészúr…

50 ezer milliárd forintot érő aranyat találtak a Börzsönyben – Magyarország lesz az új Svájc!!!