in

Igaz vagy hamis? A rozsdás szöggel el tudjuk pusztítani a fákat?

Igaz vagy hamis: A rozsdás szöggel el tudjuk pusztítani a fákat?

Évtizedek óta tartja magát az a mítosz, hogy egy fába vert rozsdás szög képes elpusztítani egy fát. Igaz ez?

Ház- és kerttulajdonosoknak biztosan ismerős : a zöld fa lombkoronája túl sok napfényt nyel el, az őszi levelek idegesítőek, és ott, ahol a fa áll, egy medence valószínűleg sokkal jobban megfelelne.

Mit lehet tehát tenni, ha egy hatalmas fa már zavaró kezd lenni? Egyes vélemények szerint egy fába vert rozsdás szög gyorsan megoldja a problémát.

A fába vert rozsdás szög elpusztítja a fát: mi igaz ebből a mítoszból?

Generációk óta kering a hír, hogy egy kis rozsdás szög képes elpusztítani egy egész fát. A fém ionjai bizonyos növények és állatok számára halálosak lehetnek. Tehát ha egy rozsdás szöget verünk a fába, akkor az idő múlásával a növény elpusztulhat. Ezáltal könnyebben kivágható lesz.

Ha egy fát törvényes úton szeretnél kivágni, hivatalos engedélyre van szükség. És hogy ezt megkapd, érvényes okoknak kell lenniük. Ha a fát törvénytelenül távolítod el, magas pénzbírságokkal számolhatsz. Ráadásul a fa kivágását csak október és március között engedélyezik a faápolási rendelet szerint.

Tudósok bizonyítják: A rozsdás szög nem árthat a fának Aki most azt gondolná, hogy egy kis szög magától megoldja a fa problémáját, sajnos téved. Már 1976-ban a Hohenheimi Egyetem tudósai megcáfolták a mítoszt egy kísérletben. Nyolc szöget ütöttek be különböző fafajtákba. A kísérlet során a következő fákon végeztek kísérletet: fenyők, a hársak, a nyírfák és az égerfák. Emellett a kísérletet többfajta fémmel is kiegészítették: ólom-, vas- és réznégyzetekkel is kísérleteket végeztek egészséges fákon.

Minden esetben a fák sértetlenek maradtak. Egyszerűen csak lezárultak a sebek a fákban, és így megakadályozták, hogy a káros anyagok belépjenek a fa belsejébe. Csak a sérülés helyén mutatkozott némi enyhe elszíneződés. Tehát semmihez sem vezet, ha egy rozsdás szöget verünk egy fába annak elpusztításához.

Aki tehát feltétlenül ki akar vágni egy fát, az végül is a hivatalos útra kell térjen. Mindig figyelembe kell venni, hogy a fák rendkívül fontosak úgy az állatok és a környezet számára, mint az ember számára. Kiszűrik a szén-dioxidot a légkörből, és fotoszintézis útján életfontosságú oxigénné alakítják át. A fák tehát lényegesek számunkra, a kerti medence viszont nem.

↑ KAPJ VÁLASZOKAT MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁTÓL! ↑

Varga Viktor elénekelte a Hazám, hazám című áriát: nézd meg, hogy boldogul a szupernehéz dallammal

ValóVilág új résztvevője: „Nem a munkára születtem”