in

1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk reggelre– Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Meghalt Pavlics Ferenc – közölte a nyugat.hu portállal a holdjáró tervezőjének unokahúga. A világhírű magyar mérnök Santa Barbarában hunyt el, ahol élete nagyobb részét töltötte.

Pavlics Ferenc 1928-ban született a Vas megyei Balozsameggyesen (ma Meggyeskovácsi). Szombathelyen érettségizett a Faludi Ferenc Reálgimnáziumban, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát 1950-ben.

1956-ban hagyta el az országot, az Egyesült Államokban telepedett le, 1957-ben a General Motors kutatórészlegén vállalt munkát, közben a Michigani Egyetemen tanult tovább.

1961-ben a vállalat Santa Barbarában lévő kutatóbázisára helyezték át. Műszaki igazgatóként felelős volt az Apollo-programban megvalósult holdjármű (Lunar Roving Vehicle) tervezéséért és kivitelezéséért.

– írja nekrológjában a portál.

A világ első földön kívüli járműve, a holdbéli talajviszonyokra tervezett különleges kerekének köszönhetően három napig sikeresen működött a Holdon 1971-ben, az Apollo–15 űrhajó holdra szállása alkalmával, majd másik két példánya 1972-ben az Apollo–16 és az Apollo–17 űrhajók járműveként is.

↑ KAPJ VÁLASZOKAT MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁTÓL! ↑

Egy káposztát vett a nő a szupermarketben, sokkot kapott, mi volt benne

4 oldalán bevágja a citromot, majd tengeri sót tesz közé. Zseniális ötlet, kár, hogy sokan nem ismerik!